Disclaimer : Review makanan ini adalah berdasarkan lidah, tekak, selera dan citarasa saya sendiri. Jadi ia bukan mewakili rasa sejagat kerana lidah kita semua berbeza. Begitu juga dgn masa, kerenah dan keadaan hidangan, layanan, suasana dan kedai tersebut adalah pendapat saya pada waktu dan ketika saya menikmati hidangan di depan saya. Tak mungkin akan sama dgn anda.Jadi janganlah jadikan ia panduan 100%.. maaf dipinta jika review saya tidak anda sukai dan senangi. Terima Kasih.
Wednesday, May 13, 2015
8. CILI HIJAU GORENG KICAP
Saya tak tau samada keluarga lain di Melaka ada resepi ini. Cili Hijau Goreng Kicap. Ini makanan kegemaran Kak Long saya. Bertahun Kak Long di perantauan UK, bila balik cuti Kak Long minta mak masak lauk ni. Lauk ni simple dan kepedasan bergantung pd cili hijau tu. kalau rasa2 pedas boleh buang cilinya. Kebiasaanya saya akan belah dua tanpa putus cili hijau tu dan direndam sedikit kapur sebelum dicuci bersih (air kapur buang) untuk merangupkan cili. Dalam gambar di atas saya malas rendam ngan kapur sbb nak cepat and saya tak belah cili sbb leceh bg saya
Resepi
Bawang besar sebiji - dimayang
Bawang putih 3 ulas - dimayang
Halia sedikit - dihiris memanjang
10 biji cili hijau - belah dua n rendam air kapur sekejap selepas itu cuci supaya tiada bekas kapur di cili
Ikan bilis sedikit
Kicap manis n masin
cuka
Minyak
panaskan minyak, masukkan bawang, halia n bwg putih kacau hingga layu, masukkan ikan bilis dan kacau hingga sedikit garing, masukkan cili kemudian cuka dan kicap. Rasa utk sesuaikan masam, manis n masinnya.
Orang lain mungkin pelik sbb cili hijau dibuat sayur...tapi saya dan adik beradik saya memang suka lauk ni. lagi pedas lagi sedap.
Labels:
Resepi sendiri
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
mmg pelik sbb xpenah pulak saya nampak cili ganti sayur
ReplyDeletetp sy akui, kdg2 resepi family kita x sama ngan org lain
sy igta nak buat jugak satu blog kumpul resepi mak saya
wpun mgkin x sehebat chef, tp itulah kegemaran kami masa kecik dulu
Irfa. Tulah bila kak sya tanya orang lain, katanya tak pernah pulak buat tapi memang top kat rumah dulu. lagipun masa tu cili hijau murah aje
DeleteSya...tetiba kecur airliur tgk lauk ni... sedapnya...cukup lengkap dpt 1 lauk ni pun dah cukup dgn nasi panas2
ReplyDeleteKak Ani.. kena pulak dengan ikan kembong goreng garing2 kan... leleh air lior
DeleteSedapnyaaaa... terliur... saya suka saya suka... biasanya saya buat gini banyak banyak dalam ayam goreng kicap... dan saya makan cili dan bahan bahan tu... anak pula makan ayamnya.... nak leleh air liur. Rupanya ada masakan gini yer... (cuka saya ganti dengan asam keping/jawa)
ReplyDeleteAha selalunya org akan letak cili dalam goreng kicap ayam atau daging atau ikan. Tapi yg ni letak ikan bilis aje. Kalau rendam air kapur cili tu jadi rangup sangat
DeleteTerima kasih atas tips... errr.... kena tuang kapur kasut anak nih....
DeleteHahaha... terkejut kak sya nanti... kena beli kapur makan la nampaknya... jarang simpan... kalau simpan pun selalunya keras gitu jer...
Eh kapor makan yg org calit kat sirih tu tau, bukan kapor kasut
Deleteapa niiiiii?? tak aci..terliur ni tau... hehe..
ReplyDeletemmg sedap.
ohhh..baru nak tanya kenapa rendam kapur.
rupanya nak bagi rangup
boleh try ni.
Try-try, arwah nenek kak sya dulu selalu suruh rendam kapur mangga, timun, carot, cili untuk buat acar sebab nanti bila kunyah bunyinya krup krup krup
Delete